Varför svettas man?

Anledningen till att man svettas har att göra med att kroppen behöver kylas ned vid hårt arbete eller hög värme. Svetten lägger sig på huden eftersom det går åt väldigt mycket energi vid avdunstningen tas denna från kroppen som på det sätter kan hålla sig avkyld. Normalt svettas man 0,5 liter på dag genom huden. Vid hög ansträngning och hög temperatur kan man svettas flera liter i timmen, även om kroppen inte klarar av detta under längre perioder.

Men det finns också andra anledningar till att man svettas. Svetten har en antibakteriell effekt. Den mjölksyra som finns i svetten gör att huden får ett lågt PH-värde, vilket gör att huden får bättre motståndskraft mot bakterier. I svetten finns även antibakteriella enzymer som kallas för lysozymer, vilka också bidrar till att stärka hudens motståndskraft.

Vi påverkar också varandra
genom vårt svett. Valet av partnern beror till viss del på svettdoften. I männens svett finns ett könshormon som heter androstadienon. Detta hormon påverkar de centra i hypothalamus som har med sexdriften att göra hos kvinnor och män som har sex med män. I kvinnors svett finns också könshormon som påverkar män, och också troligtvis kvinnor som har sex med kvinnor. Vissa doftämnen i svett få igång menstruationen hos kvinnor.