Fotsvamp - om du inte tar hand om dina svettiga fötter

Fotsvamp

Fotsvamp är något man lätt kan få om man har mycket fottsvettÖverdrivet svettiga fötter och fotsvamp är något som tyvärr oftast hör ihop. Fotsvamp fullkomligt älskar de trånga och fuktiga områdena som finns på foten.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är hudsvampar, även kallade för dermatofyter, som får sin näring lever av de döda hudceller som finns på huden. De är i regel harmlösa, förutom att de kan lukta och klia. Den vanligaste typen av fotsvamp heter tinea pedis. Den trivs bra mellan tårna men kan också sprida sig till andra områden på fotens undersida. Fotsvampen gör så att huden börjar fjälla och spricka. Ofta kliar det eller svider på och kring områdena där fotsvampen fått fäste. Det händer också att blåsor och svullnader bildas. Blåsorna kan också övergå till vätskande sår. Fotsvampen kan också få fästa på naglarna, då kallas den för nagelsvamp.

Fotsvamp smittar

Tänk på att fotsvamp kan smitta. Låna därför inte någons skor. Man ska heller inte använda samma handduk Se också till att så snabbt som möjligt behandla dina fötter, och ge dem den vård de behöver. Fotsvampen hjälper nämligen till att skapa illaluktande fotsvettslukt.

God fothygien. Använd endast strumpor av bomull eller ull. Byt strumpor ofta och undvik fuktiga strumpor. Använd luftiga, väl ventilerade skor. Använd egna skor eller badtofflor i offentliga våtutrymmen som sporthallar och badhus.

Behandlingar och tips mot fotsvamp

Om du har drabbats av fotsvamp är det extra viktigt att tänka på hygienen. Byt sockar ofta, helst så fort de börjar bli fuktiga. Använd naturliga material i strumporna - bomullssockar är väldigt bra. Skorna ska vara luftiga och andas. Du kan läsa mer om skovård HÄR!

Det finns många bra behandlingar att använda då man fått fot- eller nagelsvamp. Vi tänker här presentera några.

Lamisil är en bra produkt som består av en geléaktig vätska som man stryker på fötterna. När gelén torkar bildas en filt på foten  Det aktiva ämnet går därefter in och motverkar fotsvampen. Lamisil finns både att köpa som engångsbehandling och för längre behandlingar. Vill du köpa Lamisil  kan du klicka HÄR! Varan skickas därefter till dig.

Pevaryl är ett pulver som man kan pudra i sina skor och i sina sockar. Det aktiva ämnet hjälper till att behandla fotsvampen. Fördelen med Pevarylpulvret är att det är väldigt lätt och praktiskt att använda. Vill du prova pevaryl kan du köpa det HÄR!