Fothygien

Fothygien är A och O om man har mycket fotsvettAtt tvätta sina fötter är en självklarhet, men det räcker inte med att göra det en gång.
Klipp dina tånaglar ofta och håll rent under naglarna.

Under naglarna, oftast i hörnen av dem, bildas det lätt fickor där smuts som ”tåludd” lätt kan fastna. Dessa smutsfickor är perfekta för bakterier att växa i. Använd en nagelfil och slipa ner…

Om du arbetar på kontor, ha en luftig sandal att byta med, istället för att använda de skor du använder utomhus. Se också till att sandalen är av ett sådant material som inte suger upp fotsvetten för mycket (ett exempel kan vara en sandal med tygsula), så sandalen börjar lukta. Sitter du still vid skrivbordet kan du gärna ta av dig skon eller sandalen helt för att svalka och lufta fötterna.

Tvätta dina strumpor i minst 60 grader, så att de blir riktigt rena, annars finns det risk att fötterna börjar lukta snabbare. Dessutom kan du sprida bakterier mellan dina skor i onödan. Lider du dessutom att fotsvamp så smittar detta, och då är detta extra viktigt.
Byt strumpor åtminstone en gång per dag. Tvätta gärna fötterna innan du byter strumpor under dagen. Använd alltid bomullstrumpor.

Genom att tvätta sockar och strumpor i högt gradtal minskar bakterier och fotsvettslukt